125 gr kikkererwten (rauw)
water
1 el olijfolie
1 kleine ui
½ tl komijn
snufje cayennepeper
2 el citroensap
0,8-1,2 dl olijfolie (extra)
1-3 teentjes knoflook
(zout)
Doe de gedroogde kikkererwten in ruim water in een grote kom en week ze een nacht (of gebruik kikkererwten in blik).
Spoel de kikkererwten goed af en doe ze in een pan met kokend water.
Kook ze afgedekt op matig vuur in 1 uur zacht.
Giet het water af en voeg de eetlepel olijfolie, gesnipperde ui, komijn en cayennepeper bij de kikkererwten en verhit dit 1 minuut op hoog vuur.
Doe de erwten in een keukenmachine,
Voeg citroensap, extra olijfolie en geperste knoflook naar smaak toe
Breng het geheel op smaak met zout. Pureer het tot een glad mengsel.
Voeg voor een dunnere saus, eventueel nog wat water toe.
Recept 2:
Turkse Humus
265 gr kikkererwten, uit blik
75 cl gemalen sesamzaad of tahin
3 teentjes knoflook
sap van 1,5 citroen
10 cl olijfolie
kookvocht
1 tl komijn
2 el gehakte koriander
mespunt cayennepeper
zout
Laat de kikkererwten uitlekken en vang het vocht op.
Doe de kikkererwten in de Keukenmachine.
voeg het sesamzaad, de knoflook, het citroensap, de olijfolie en de komijn toe.
Pureer alles; voeg eventueel wat kookvocht toe totdat een glad mengsel ontstaat.
Op smaak brengen met een snuifje zout en mespuntje cayennepeper.
Roer tot slot de gehakte koriander erdoor.
(Kan ook met gedroogde kikkererwten gemaakt worden. Deze moeten dan eerst een nacht in de week gezet worden;
vervolgens gekookt in water met wat zout; afgieten en weer wat kookvocht bewaren;)
laten afkoelen en dan verder als boven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten