Door gebruik te maken van de juiste messen zal je uiteindelijk veel meer plezier gaan beleven in het koken omdat het allemaal een stuk sneller gaat.
Aller eerst. Zorg voor een goed scherp mes en leer hoe het te
gebruiken. Het meest gebruikte keukenmes is het koksmes. Gebruik altijd een mes
met een goed snijvlak.
Messen bestaan uit twee delen:
- het lemmet (het snij vlak)
- het handvat
(plastiek)
Koksmessen bestaan in verschillende lengten: een lengte van
ongeveer 25 centimeter
is voor huiselijk gebruik goed genoeg.
Het meest voorkomende materiaal dat men gebruikt voor het maken
van koksmessen is gewoon staal. Stalen messen zijn makkelijk te slijpen maar
snel bot worden.
Er zijn ook messen die van roestvrij staal zijn gemaakt. Deze zijn
wat moeilijker te slijpen, het voordeel hiervan is dat roestvrij staal langer
scherp blijft. Deze zijn duurder in de aanschaf dan die van gewoon staal.
Keramische messen zijn erg kwetsbaar en wegen weinig maar snijden
super.
Wat heb je nodig:
- Een goed scherp mes
- Een snij plank. Liefst van plastic. Plastic is meer slijtvast en houten planken kunnen op de lange duur meer bacteriën bevatten.
- Een stevige onder grond op een juiste hoogte.
- iets om te snijden.
Voor een goede stabiliteit neem het mes in je hand (als je rechts
bent in je rechter hand, als je links bent in je linker hand) en omvat het
handvat met al je vingers en zorg dat je pols recht achter het handvat in een
lijn met het mes is.
Wat ik vaak mensen zie doen is hun wijsvinger op het mes leggen.
Ik raad dit ten strengste af.
Dit gaat ten koste van de stabiliteit en je moet veel meer kracht
gebruiken.
Met de linkerhand houden we de groenten vast en dient tevens als
geleider van het mes. Elke vinger is gebogen en de vingertoppen zijn zorgvuldig
naar binnen gevouwen. Zo zijn de vingertoppen veilig voor het mes! De duim en
de pink houden de groenten aan de zijkant vast zodat ze niet kunnen
verschuiven, de andere drie vingers rusten bovenop. De bovenste knokkel van de
middelvinger is de geleider van het mes, die steekt dus verder naar voren dan
de rest van de linkerhand
Oefen eerst rustig en gelijkmatig en scherp regelmatig je mes. Ook al snij je niet precies op de hierboven beschreven manieren, dan krijg je in elk geval een idee van de mogelijkheden die er zijn. De sleutel voor snel, efficiënt en moeiteloos snijden is dus eigenlijk: gewoon proberen. Een lichte beweging met de pols en vingers regelen de beweging van het mes.
Zet de punt van het mes schuin op de snijplank en duw het mes naar voren en naar beneden zodat het snijvlak constant op de snij plank blijft.
Klassieke Italiaanse salade.
De rechter hand hoeft alleen maar de volgende beweging te maken.
Zet de punt van het mes schuin op de snijplank en duw het mes naar
voren en naar beneden zodat het snijvlak constant op de snij plank blijft.
Haal het mes in omgekeerde beweging naar je toe en herhaal het
geheel.
Houd de groente vast zoals beschreven en zet de zijkant van het
mes tegen je linker middel vinger. Begin met de snij beweging en houd het mes
constant tegen de knokkel van de middelvinger van de linkerhand. De linkerhand
kan over de groenten naar achter schuiven, maar ze kan ook bij elke snee de
groenten zelf naar voren schuiven, terwijl ze in dezelfde stand blijft. Vooral
bij het snijden van groene groenten als peterselie, prei en andijvie moet de
linkerhand de groenten goed bij elkaar houden zo dat ze beter gesneden kunnen
worden.
Oefen eerst rustig en gelijkmatig en scherp regelmatig je mes. Ook al snij je niet precies op de hierboven beschreven manieren, dan krijg je in elk geval een idee van de mogelijkheden die er zijn. De sleutel voor snel, efficiënt en moeiteloos snijden is dus eigenlijk: gewoon proberen. Een lichte beweging met de pols en vingers regelen de beweging van het mes.
Zet de punt van het mes schuin op de snijplank en duw het mes naar voren en naar beneden zodat het snijvlak constant op de snij plank blijft.
Haal het
mes in omgekeerde beweging naar je toe en herhaal het geheel.
Met de
linkerhand houden we de groenten vast en dient tevens als geleider van het mes.
Elke vinger is gebogen en de vingertoppen zijn zorgvuldig naar binnen gevouwen.
De duim en de pink houden de groenten aan de zijkant vast zodat ze niet kunnen
verschuiven, de andere drie vingers rusten bovenop. De bovenste knokkel van de
middelvinger is de geleider van het mes, die steekt dus verder naar voren dan
de rest van de linkerhand
Houd de
groente vast zoals beschreven en zet de zijkant van het mes tegen je linker
middel vinger. Begin met de snij beweging en houd het mes constant tegen de
knokkel van de middelvinger van de linkerhand. De linkerhand kan over de
groenten naar achter schuiven, maar ze kan ook bij elke snee de groenten zelf
naar voren schuiven, terwijl ze in dezelfde stand blijft. Vooral bij het
snijden van groene groenten als peterselie, prei en andijvie moet de linkerhand
de groenten goed bij elkaar houden zo dat ze beter gesneden kunnen worden.
Het maken van klassieke salades zijn ideaal om je snij techniek te trainen en zo vertrouwd te raken met het koksmes. Doordat deze “ouderwetse” salades vaak veel verschillende ingrediënten bevatten die op de zelfde wijze gesneden dienen te worden ga je steeds meer routine opbouwen.
Het maken van klassieke salades zijn ideaal om je snij techniek te trainen en zo vertrouwd te raken met het koksmes. Doordat deze “ouderwetse” salades vaak veel verschillende ingrediënten bevatten die op de zelfde wijze gesneden dienen te worden ga je steeds meer routine opbouwen.
Klassieke Italiaanse salade.
250
gr aardappel
200
gr wortel
150
gr knolselderij
250
gr augurk
150
gr haricotverts
150
gr parma ham
100
gr ui
100
gr olijven met piment
Vinagrette
2 el witte
balsamico azijn
6 el olijfolie
Zout
|
Vinagrette
Salade.
Lekker als onderdeel van een voor gerecht of de basis voor een maaltijd salade |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten