Iedereen weet wel wat wokken is. En
iedereen doet het ook wel eens. Het is een makkelijke en simpele manier van
bereiden en erg gezond.
Wokken
is een manier van bereiden die al helemaal geïntegreerd is in onze westerse
keuken. Naast dat het een heerlijke en
makkelijke manier van bereiden is, is het ook en uiterst gezonde manier van
eten. Door het kort en snel te verhitten blijven de vitaminen en mineralen meer
behouden dan met koken.
Groenten
en vlees worden veel gebruikt om te wokken, maar kip en vis zijn uiteraard ook
helemaal geschikt voor het wokken. Het voordeel van wokken is dat het een
snelle en korte manier van koken is en dat je ruim kunt variëren.
Je kan zelf kiezen wat voor groenten je gebruikt of kiezen voor het ruime aanbod van kant en klare roerbak groente pakketten uit de supermarkt..
De mise am place (voorbereiding ) voor
het wokken is het aller belangrijkst en hier gaat ook de meeste tijd inzitten.
Zorg dat alles is gesneden voor dat je gaat wokken, het vlees, groentes en
kruiden, en dat alle specerijen en sauzen afgemeten klaar staan.
De
kleiner groenten en vlees gesneden is hoe eerder het gaar is. Houd er rekening
mee dat niet alle groenten even snel gaar zijn, bijvoorbeeld prei is sneller
gaar dan wortel of paprika.
Laat
de wok altijd goed heet worden voor dat je een scheutje olie in de pan giet.
Bak
vlees altijd als eerste en schep het constant om.
Bak
de groenten in volgorde van hardheid, bijvoorbeeld:
Wortel
Paprika
Prei
Taugé
Dit
alles gebeurt op hoog vuur en met constant omscheppen.
Dan
kan je specerijen en saus toevoegen en eventueel rijst of noedels.
Het
hele proces neemt niet meer in beslag dan een paar minuten. Bijvoorbeeld met
een Thaise wok schotel.
Thaise wokschotel
500
gr Kipdij vlees
300
gr wortel
1
rode paprika
1 rode ui
100 gr taugé
3 lente ui
50
gr Verse gember
1
rode peper
1
limoen
1
el riet suiker
2
el Thaise vissaus (nampla)
2
el gehakte verse koriander
200
gr rijst
2
el arachide of zonnebloem olie
peper
zout
|
· Kook de rijst.
· Snij de kip in
reepjes
· Snij de wortel in
dikke julienne, de paprika in reepjes, halveer de ui en snij deze in reepjes,
snij de lente ui in ringetjes.
· Halveer de peper
overdwars en haal de pitjes eruit en snij ze in dunne reepjes.
· Schil de gember en
snij deze ook in heel dunne reepjes.
· Pers de limoen
· Zet de rest van de
ingrediënten klaar.
· Verhit de wok op
hoog vuur en doe de olie er in en zorg dat de olie is verdeeld over het
oppervlakte van de wok.
· Bak de kip onder
voortdurend roeren tot hij mooi bruin is, voeg de wortel toe en roerbak deze
ongeveer 3 minuten, doe de paprika en de rode peper en gember erbij en bak
deze 1 minuut mee. Blijf alles constant door roeren.
· Voeg de taugé,
limoen, suiker en vissaus toe en laat ook 1 minuut meebakken.
· Men kan nu
beslissen om de rijst ook toe te voegen of deze apart te serveren.
·
Voeg de koriander en de lente ui toe en roer alles nog
even om en breng op smaak met peper en zout.
|
Bekijk de video:
Dat zag er smakelijk uit.
BeantwoordenVerwijderen