zondag 5 oktober 2014

Les 5: Wokken en roerbakken


Iedereen weet wel wat wokken is. En iedereen doet het ook wel eens. Het is een makkelijke en simpele manier van bereiden en erg gezond.

Wokken is een manier van bereiden die al helemaal geïntegreerd is in onze westerse keuken.  Naast dat het een heerlijke en makkelijke manier van bereiden is, is het ook en uiterst gezonde manier van eten. Door het kort en snel te verhitten blijven de vitaminen en mineralen meer behouden dan met koken.
Groenten en vlees worden veel gebruikt om te wokken, maar kip en vis zijn uiteraard ook helemaal geschikt voor het wokken. Het voordeel van wokken is dat het een snelle en korte manier van koken is en dat je ruim kunt variëren.


Je kan zelf kiezen wat voor groenten je gebruikt of kiezen voor het ruime aanbod van kant en klare roerbak groente pakketten uit de supermarkt..

De mise am place (voorbereiding ) voor het wokken is het aller belangrijkst en hier gaat ook de meeste tijd inzitten. Zorg dat alles is gesneden voor dat je gaat wokken, het vlees, groentes en kruiden, en dat alle specerijen en sauzen afgemeten klaar staan.

De kleiner groenten en vlees gesneden is hoe eerder het gaar is. Houd er rekening mee dat niet alle groenten even snel gaar zijn, bijvoorbeeld prei is sneller gaar dan wortel of paprika.


Laat de wok altijd goed heet worden voor dat je een scheutje olie in de pan giet.
Bak vlees altijd als eerste en schep het constant om.
Bak de groenten in volgorde van hardheid, bijvoorbeeld:
Wortel
Paprika
Prei
Taugé
Dit alles gebeurt op hoog vuur en met constant omscheppen.

Dan kan je specerijen en saus toevoegen en eventueel rijst of noedels.
Het hele proces neemt niet meer in beslag dan een paar minuten. Bijvoorbeeld met een Thaise wok schotel.

Thaise wokschotel


500 gr Kipdij vlees
300 gr wortel
1 rode paprika
1 rode ui
100 gr taugé
3 lente ui
50 gr Verse gember
1 rode peper
1 limoen
1 el riet suiker
2 el Thaise vissaus (nampla)
2 el gehakte verse koriander
200 gr rijst
2 el arachide of zonnebloem olie
peper
zout




·   Kook de rijst.
·   Snij de kip in reepjes
·   Snij de wortel in dikke julienne, de paprika in reepjes, halveer de ui en snij deze in reepjes, snij de lente ui in ringetjes.
·   Halveer de peper overdwars en haal de pitjes eruit en snij ze in dunne reepjes.
·   Schil de gember en snij deze ook in heel dunne reepjes.
·   Pers de limoen
·   Zet de rest van de ingrediënten klaar.
·   Verhit de wok op hoog vuur en doe de olie er in en zorg dat de olie is verdeeld over het oppervlakte van de wok.
·   Bak de kip onder voortdurend roeren tot hij mooi bruin is, voeg de wortel toe en roerbak deze ongeveer 3 minuten, doe de paprika en de rode peper en gember erbij en bak deze 1 minuut mee. Blijf alles constant door roeren.
·   Voeg de taugé, limoen, suiker en vissaus toe en laat ook 1 minuut meebakken.
·   Men kan nu beslissen om de rijst ook toe te voegen of deze apart te serveren.
·   Voeg de koriander en de lente ui toe en roer alles nog even om en breng op smaak met peper en zout.







Bekijk de video:

1 opmerking: